Posted on and filed under astronomie , galaxie , hubble , nasa . You can follow any responses to this entry through theRSS 2.0 . You can leave a response or trackback to this entry from your site
Pentru prima oara doi astronomi au explicat diversitatea formelor galaxiilor. Oamenii de stiinta dr. Andrew Benson din cadrul Institutului de Tehnologie din California (Caltech) si dr. Nick Devereux de la Universitatea Embry-Riddle din Arizona, au prezentat evolutia galaxiilor in ultimile treisprezece miliarde ani, de la inceputul Universului, pana in prezent. Rezultatele lor apar in revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Galaxiile sunt o compozitie universala de stele, planete, gaz si praf si formeaza majoritatea partilor componente vizibile ale cosmosului. Cele mai mici au de la un milion la cateva milioane de stele iar cele mai mari pana la un trilion.
Astronomul american Edwin Hubble a dezvoltat pentru prima oara o clasificare a galaxiilor in anii 1930, clasificare ce a devenit cunoscuta sub numele de "Secventa Hubble". Dupa clasificarea lui Hubble, exista trei forme de baza: spirala - cazul in care bratele spirala au forma unui disc, pornind de la o mica protuberanta centrala, galaxii spirale barate - care au doar doua brate ce pornesc dintr-o bara care trece prin centru; galaxii eliptice - au forma de elipsoid si sunt alcatuite din stele rosii batrane. Galaxia in care traim, Calea Lactee, are intre doua si patru sute de mii de milioane de stele si este clasificata ca fiind o galaxie spirala.
Explicarea secventei Hubble este destul de complexa. Este evident ca diferitele tipuri rezulta din cai de evolutie diferite, dar pana in prezent oameni de stiinta nu au prezentat o interpretare detaliata.
Benson si Devereux au combinat informatii culese din proiectul Two Micron All Sky Survey (2MASS) cu cele culese de calculatorul lor - GALFORM, pentru a reproduce istoria evolutionara a Universului de acum treisprezece miliarde de ani. Spre surprinderea lor, calculele au reprodus nu numai diferitele forme ale galaxiei dar de asemenea si numarul lor relativ.
"Am fost complet uimiti ca sistemul nostru a prezis cu atata precizie bogatia si diversitatea tipurilor de galaxii", a spus Devereux.
Model astronomilor este sustinut si sprijina modelul Lambda CDM (Cold Dark Matter, adica materia intunecata rece a Universului). Aici "Lambda" este componenta misterioasei materii intunecate despre care se crede ca formeaza aproximativ 72% din Univers, impreuna cu materia intunecata rece care alcatuieste un alt 23 %. Doar 4% din Univers este format din materia vizibila sau barionica, care formeaza stelele si planetele.
Se considera ca galaxiile sunt incorporate in halouri de materie intunecata iar Benson si Devereux cred ca acest lucru este crucial pentru evolutia lor. Modelul lor sugereaza ca numarul de fuziuni intre aceste halouri si galaxiile lor duce la rezultatul final - galaxii eliptice rezultand in urma multiplelor fuziuni. Forma de spirala a galaxiei noastre - Calea Lactee - sugereaza ca a avut o istorie evolutionara complexa, avand parte doar de cateva coliziuni minore si cel putin un episod in care discul interior s-a prabusit, formand astfel imensa fasie centrala.
"Aceste descoperiri stabilesc o directie clara pentru noile cercetari. Scopul nostru acum este de a compara predictiile modelului cu observarea mai multor galaxii indepartate observate in imagini obtinute de telescopul Hubble si acelea ale telescopului spatial James Webb (JWST) ce va fi lansat in curand" a declarat Devereux.