Ideea unor Universuri paralele era pana acum doar o fantezie S.F. Totusi, aceasta teorie castiga teren. Descoperirea unui univers paralel ar fi una dintre evenimentele marete ale secolului nostru.Oamenii de stiinta de la CERN, Geneva, spun ca e posibil sa existe dimensiuni paralele. Alti teoreticieni renumiti de la Universitatile Princeton si Cambridge afirma ca, de fapt, cosmosul a fost creat de o coliziune intre doua Universuri care au fost atrase unul catre altul din cauza faptului ca din unul se "scurgea" gravitatia, informeaza
dailygalaxy.com .
La CERN, langa Geneva, de-a lungul tunelului de 84 de km, componentele care intra in structura Universului sunt acum accelerate la viteza luminii. Mai interesant decat descoperirea bozonului Higgs, "particula lui Dumnezeu", atat de cautata pana acum, s-ar putea dovedi crearea de mici gauri negre, de dimensiunea unor particule.
Potrivit teoriilor fizicii, ele nu ar putea fi create de Marele Accelerator de Particule de la Geneva, deoarece acesta nu detine nivelul necesar de energie. Insa, daca Universurile paralele exista, ele ar putea oferi gravitatia in plus, necesara crearii unor astfel de gauri negre. Cercetarile urmeaza sa lamureasca acestea aspecte.
Exista multe teorii referitoare la subiectul Universurilor paralele, insa ideea general-acceptata este aceea ca, daca Universul este infinit, atunci orice ar putea sa apara s-a intamplat deja, se intampla sau urmeaza sa se intample.
Potrivit mecanicii cuantice, nimic din ce are dimensiuni subatomice nu exista pana nu este observat. Pana atunci, particulele au un statut incert, ele pot aparea in locuri diferite in acelasi timp. Particulele neobservate reprezinta un set de stari posibile. Cand un observator face o masuratoare, particula se stabileste intr-una din optiunile posibile.
Este o situatie care ar putea fi comparata cu cea a Universurilor multiple. Existenta unui Univers paralel nu presupune nici macar latura speculativa a fizicii moderne, cu atat mai putin ca spatiul este infinit si plin cu materie, asa cum sugereaza cercetarile recente din astronomie.
In 1957, matematicianul Hugh Everett, de la Universitatea Princeton a publicat un articol in care sustinea ca teoria cuantica afirma posibilitatea ca realitatea sa se desparta gradual in doua planuri separate, care exista in acelasi timp.
Aceste lumi nu ar fi separate spatial, dar exista ca Universuri paralele. Cercetarile recente facute la Oxford arata ca Everett a avut dreptate. Echipa condusa de Dr. David Deutsch a demonstrat din punct de vedere matematic aceasta posibilitate, bazandu-se pe teoria cuantica. In acelasi timp, ei sustin ca va fi posibil in viitor sa calatorim in timp.
Concluzia este ca Universul nostru ar fi fost accelerat de coliziunea cu un alt Univers. Astfel, din aceasta perspectiva, Big Bang-ul nu mai este inceputul Universului, ci o poarta catre trecutul plin de cicluri nesfarsite ale evolutiei, fiecare insotit de crearea unei materii noi si a galaxiilor, stelelor si planetelor.