Polii magnetici ai Terrei se dau peste cap aproximativ o dată la 200.00 de mii de ani, nordul devenind sud şi invers. În mod normal, procesul de răsturnare durează în jur de 5.000 de ani, însă cercetătorii au găsit dovezi privind o inversare care s-a petrecut în numai câţiva ani.
Dovezi similare privind o inversare extrem de rapidă mai fuseseră descoperite şi în 1995, însă mulţi cercetători le-au contestat validitatea. Atunci, oamenii de ştiinţă din Los Angeles au descoperit că straturile de lavă din munţii Steens din Oregon prezentau un tipar magnetic ciudat, potrivit căruia câmpul magnetic al Terrei s-ar fi deplasat de 10.000 de ori mai repede decât ar fi normal, cu şase grade pe zi.
Tiparele magnetice pot fi analizate cu ajutorul cristatelelor magnetice din interiorul lavei, formate pe măsură ce aceasta se răceşte, informează PhysOrg.com.
Acum însă, doi cercetători de la Institutul American de Geofizică au găsit noi dovezi care să sprijine posibilitatea unei inversări rapide ai polilor magnetici ai Terrei. Analizând depozitele de lavă din muntele Battele, Nevada, ei au descoperit că o astfel de răsturnare bruscă s-a produs în urmă cu aproximativ 15 milioane de ani. Câmpul magnetic s-a deplasat atunci cu 53 de grade într-un singur an. Asta deoarece lava scoarţei Terrei începuse să se răcească, însă a fost reîncălzită la loc, în mai puţin de un an, de un strat nou de lavă care a acoperit-o. Descoperirea americanilor poate însemna că polii magnetici s-au inversat în numai patru ani.