Sfaturi de urmat si capcane de evitat
Abilitatile sociale conduc la o buna intelegere cu oamenii. Este important sa avem in vedere ca un om care multumeste pe toata lumea si incearca sa traiasca dupa asteptarile celorlati risca sa isi piarda propria identitate. De aceea, este important sa te intelegi bine cu cei din jur mentinand o imagine clara despre propria persoana si costientizand propriile nevoi.
• Cele mai bune relatii sunt acelea din care toata lumea are de castigat.
• Acceptarea celorlalti este o conditie elementara pentru a avea bune abilitati sociale.
• In general cand ceilaltii nu sunt acceptati, acesta este un indicativ al unei super–generalizari.
• Daca noi ne cunoastem comparandu-ne cu alte persoane de ce nu ii acceptam si pe ceilalti? Motivul este acela ca facem judecati de valoare in functie de diferentele pe care le observam. „Sunt mai puternic deci sunt mai bun”. Este important sa intelegem ca a fii diferit nu implica in a fi mai bun sau mai rau, ci pur si simplu esti diferit.
• Ar trebui sa invatam sa ne vedem pe noi insine in alte persoane, ca intr-o oglinda. Asa invatam sa-i acceptam pe ceilalti si pe noi insine si sa ne folosim talentul si abilitatile pentru a face fata situatiei, fara a-i judeca pe altii, ci incercand sa avem atitudinea potrivita pentru a rezolva situatia.
Unele dintre motivele pentru care suntem atat de intoleranti fata de ceilalti si data de noi se datorita a doua mituri false:
1. Prima este acela ca exista o singura cale dreapta. Calea cea dreapta este calea mea pe care am pasit dintodeauna sau calea acceptata in general. Moda este un prim exemplu in acest sens.
2. Al doilea mit eronat este acela ca trebuie sa fim buni la toate lucrurile si intotdeauna sa fim potriviti tuturor situatiilor existente. Fiecare are diferite talente, abilitati si indemanari si are o experienta diferita care a modelat aceste abilitati.
Perfectionismul este o atitudine foarte dura. Ar trebui sa ne acceptam si noi asa cum suntem.