Hologramele exista - televizoarele inca neamenintate
Posted on
and filed under
360
,
3D display
,
holograma
,
Star Trek
,
USC
. You can follow any responses to this entry through theRSS 2.0
. You can leave a response or trackback to this entry from your site
Serialul Star Trek aparut tocmai in anii ’60 ne-a aratat o serie de tehnologii futuriste pe care multi cercetatori s-au chinuit, si inca se mai chinuie, sa le implementeze. Unele au reusit, cum ar fi deschiderea automata a usilor si player-ul MP3 (parca acesta nu era in film), altele nu. Oricum, tehnologii precum calatoria cu viteza luminii, teleportarea omului sau ecranele cu holograma au fost unele dintre cele mai atractive din tot serialul, iar in ultimile decenii cercetatorii au lucrat la punerea lor in practica.
Serialul Star Trek aparut tocmai in anii ’60 ne-a aratat o serie de tehnologii futuriste pe care multi cercetatori s-au chinuit, si inca se mai chinuie, sa le implementeze. Unele au reusit, cum ar fi deschiderea automata a usilor si player-ul MP3 (parca acesta nu era in film), altele nu. Oricum, tehnologii precum calatoria cu viteza luminii, teleportarea omului sau "ecranele" cu holograma au fost unele dintre cele mai atractive din tot serialul, iar in ultimile decenii cercetatorii au lucrat la punerea lor in practica.
Legile fizicii cam sunt impotriva implementarii teleportarii omului sau a calatoriilor cu viteza luminii, insa nu se prea opun la dezvoltarea ecranelor cu holograma. Cu toate acestea atat teleportarea, cel putin a unui singur atom, cat si ecranele cu holograma exista deja. Chiar daca in stadiul incipient, ele exista.
360 Degree Light Field Display
Cercetatorii de la Institutul de Creatie Tehnologica al Universitatii California de Sud (USC) au reusit sa creeze un ecran cu holograma, cel putin aparent (veti vedea mai incolo de ce zic asta). Echipamentul este capabil de a afisa imagini 3D statice, dar si in miscare, pe un volum redus, nu mai mare 1-2 litri.
Tehnologia a fost premiata la conferinta SIGGRAPH 2007 cu premiul celei mai bune creatii tehnologice a anului. Daca va fi sau nu folositoare vom vedea in anii urmatori.
In spatele peretilor de sticla
Inventia a fost montata intr-un fel de acvariu, nu pentru a fi protejata impotriva furtului, ci pentru a-i feri pe privitori de eventuale raniri grave. Iar aceasta o spun deoarece in angrenajul sau exista o oglinda care se roteste cu pana la 1200 rpm. Daca adaugam si un videoproiector capabil de peste 5000 de cadre pe secunda, deja se intrezareste principiul de functionare.
Exact cum ziceam si mai sus, holograma pare ca exista, deoarece ea nu este altceva decat proiectia unei raze de lumina pe o oglinda care se invarte foarte rapid, creand senzatia de transparenta. Tot ce se vede sunt razele de lumina care lovesc oglinda. Nu va inchipuiti acum ca orice proiector alaturat unei oglinzi se poate transforma intr-un ecran al viitorului, la mijloc sunt multe variabile de care se tine cont.
Pentru a putea fi creata imaginea 3D, oglinda a fost inclinata la 45 de grade, iar pe suprafata ei a fost montat un filtru semitransparent de difuzie.
In spatele sistemului se afla un calculator normal, dotat cu o placa video la fel de normala, NVIDIA GeForce 8800. De la aceasta imaginea pleaca prin portul DVI direct la sistemul de comanda al „hologramei”, care prelucreaza semnalul si sincronizeaza miscarea oglinzii cu cele 5760 de cadre pe secunda maxime ale videoproiectorului. Daca avem aceste date si faptul ca la fiecare rotire cu 1.25° a oglinzii este proiectat un cadru, si dupa calcule matematice, va rezulta o rata de refresh reala de 20Hz, sau 20 de cadre pe secunda. Sistemul are o rezolutie maxima 768x768 pixeli si poate reproduce imagini monocrome sau in doua culori.
"Ecranul" cu holograma al celor de la UCS este in stare de prototip functional, dar pana la aparitia solutiilor care sa inlocuiasca televizoarele clasice cred ca va mai trece foarte mult timp. Macar exista un punct de plecare pe care alti cercetatori sa il dezvolte.