Autorităţile din România iau măsuri după ce meningita West Nile, provocată de ţânţari, a făcut victime în Grecia şi în Bulgaria. La nivelul capitalei, autorităţile supraveghează zona de sud a Bucureştiului pe unde pot pătrunde dinspre Bulgaria roiurile de ţânţari. Populaţia este sfătuită să se protejeze de ţânţari cu plase şi sprayuri. Până acum nu s-a semnalat niciun caz de îmbolnăvire la noi în ţară.
În Grecia, trei persoane au murit şi zeci s-au îmbolnăvit după ce au fost înţepate de ţânţari. În organism
a pătruns un virus care a dus la inflamarea membranelor ce învelesc creierul.
"Alerta a pornit din Grecia, însă ţânţarii s-au răspândit. Ei au înaintat către Bulgaria şi acum există temerea că ar putea ajunge şi în România. De aceea, autorităţile au intrat în alertă, mai ales că ne-am mai confruntat cu o situaţie asemănătoare. În 1996, Europa a trecut prin cea mai mare epidemie de meningită West Nile din Europa" a declarat dr Adriana Pistol.
Boala West Nile are simptome asemănătoare cu o viroză - febră, dureri intense de cap, vărsături şi dureri musculare. Dar putem preveni îmbolnăvirea dacă luăm câteva măsuri minime de precauţie: să purtăm haine care să ne acopere mâinile şi picioarele, să folosim produse
împotriva ţânţarilor, să avem plase speciale la uşi şi ferestre şi să îndepărtăm din jurul casei recipientele cu apă stătută.
Până în acest moment, în România nu s-a înregistrat niciun caz de meningită West Nile.
Antena 3