BREAKING NEWS

The life of a child soldier in Congo

Rezistenta pe web

Posted on and filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through theRSS 2.0 . You can leave a response or trackback to this entry from your site

Programe pentru criptare a mesajelor. Software-uri menite a-ti garanta anonimatul. Dezvoltate initial pentru uz militar, le servesc in prezent dizidentilor pentru a-si face cunoscute revoltele lumii intregi.

Webcruciada de la Teheran 

Iranul in aceste zile este exemplul cel mai graitor al cruciadei lansate de un regim politic impotriva Netului , pentru a-l “anihila” si pentru a impiedica circulatia stirilor cu potential “daunatoar”. Dar Reteaua dispune de “anticorpii” necesari pentru a nu permite sa i se puna “calus” si a-si exercita nestingherita, in continuare, functia de teritoriu liber, transnational si, la nevoie, chiar anarhic.
Cum? Pai prin intermediul unor programe menite a garanta anonimatul navigatorilor, astfel incat acestia sa nu fie interceptati de paznicii cenzurii, a serviciilor de e-mail ce permit criptografierea mesajelor, software-urilor capabile sa puna secretele “sub cheie”. Doar in acest mod reusesc adevarurile incomode sa treaca granitele nationale, raspandindu-se “viral” in cyberspatiu pentru uzul  si consumul publicului larg.

Se intampla in cazul evenimentelor de la Teheran; aici, inaintea crucialelor alegerilor prezidentiale din 12 iunie, regimul ayatollah a amenintat de-a dreptul cu cenzurarea preventiva a Facebook-ului . Fara succes. Dupa data respectiva, si in urma denuntarii unor intrigi in dauna candidatului opozitiei Mir Hossein Moussavi, pentru guvern a fost relativ simplu sa puna zabala mass-media traditionale, indepartandu-i pur si simplu din tara pe corespondentii ziarelor si televiziunilor occidentale. I-a fost insa imposibil sa opreasca fluxul de informatii de pe principalele site-uri sociale, unde zi de zi apar ca ciupercile dupa ploaie povestile de groaza ale dizidentilor. N-a putut cenzura nici imaginile, precum cea devenita simbol al revoltei, a impuscarii de catre politie a tinerei Neda Agha Soltan, in varsta de numai 27 de ani.  

Twitter, YouTube, Facebook au devenit de ceva vreme incoace canalele prin intermediul carora, in lipsa unor voci independente, revoltatii reusesc totusi sa-si spuna oful lumii intregi. Astfel, pentru internauti au devenit foarte rapid extrem de familiare numele unor “anarhisti” utilizatori de Twitter, angajati total in a sfida cenzura: Moussavi1388, Persiankiwi, StopAhmadi . Dar asa cum mii de oameni din orice parte a globului i-au cerut “prietenia” lui Moussavi pe pagina acestuia de Facebook, in semn de solidaritate, dar si pentru a-i urmari in timp real comentariile, au aparut si personaje decise a-l denigra. Reversul medaliei.

Razboiul impotriva internetului 
Regimul, la randul lui, se serveste si el copios de filtre si software-uri pentru a bloca protestele on line si a-i vana pe revoltati; o batalie tot mai apriga, combatuta cu “lovituri“ tehnologice, intre cei care vor sa informeze si cei care vor sa impiedice informatia sa circule. Luata prin surprindere, politia  ayatollah si-a rafinat in timp tehnicile, utilizand de altfel tehnologie cumparata in Europa; reusind sa incetineasca fluxul de informatii si anihilandu-i pe cei insuficient de precauti.
“Persinakiwi” de exemplu, a amutit, nu inainte sa lanseze un ultim “strigat” alarmant: “trebuie sa fug, l-au prins pe unul dintre ai mei”. Multe filmari postate pe YouTube au fost sterse, pe Twitter a fost incetinit canalul 'NedaNet', cel botezat dupa numele tinerei ucise. Altele insa rezista si nu au fost identificate.

Iar Iranul nu este nici pe departe singura tara unde autoritatile au declarat razboi internetului si informatiei. Potrivit unui studiu realizat de OpenNet (proiect de cercetare in care sunt implicate mai multe universitati, de la Harvard din Toronto la Oxford, Cambridge), la ora actuala exista un numar de 36 de state unde sunt cenzurate pe net discutiile pe teme politice si religioase (dar si cele avand ca tema pornografia sau jocurile de noroc). “Se inregistreaza o crestere a normativelor cu privire la filtrarea continuturilor de pe web. Este o practica care ia amploare si devine tot mai sofisticata in intreaga lume”, considera Ronald Deibert, unul dintre fondatorii OpenNet, profesor de stiinte politice la Toronto.
In Birmania, Siria si Zimbabwe, fortele de ordine nu trag in oameni pe strazi, dar ochiul regimului este la fel de vigilent ca si in Iran: multe site-uri au fost blocate si a te exprima in mod liber reprezinta o infractiune. Emblematic este cazul lui Tariq Biasi, un blogger sirian recent condamnat la trei ani de inchisoare pentru “diminuare a spiritului patriotic". Vina lui Tariq? Aceea de a fi publicat un post in care critica serviciile de securitate ale tarii, care in decursul ultimilor ani au blocat (definitiv sau intermitent) diferite “felii” de  net, printre care Skype, YouTube sau Facebook.

Si in China, guvernul este unul dintre cei mai sofisticati cenzori ai internetului. Utilizeaza o varietate de tehnici, inclusiv a restrictionarii accesului chinezilor la Twitter, Hotmail, Windows Live, Flickr, YouTube, dar si a blocarii adreselor, a numelor de domeniu si a paginilor web care contin cuvinte considerate “periculoase”; cum ar fi de exemplu “Piata Tiananmen”, avand in vedere ca tocmai s-au implinit 20 de ani de la masacru; de asemenea, arhivele online ale unor ziare de renume precum “Financial Times” sau site-urile unor posturi de televiziune precum BBC sunt si ele blocate in cazul in care utilizatorului chinez i-ar trece prin cap sa caute stiri legate de faimosul protest al studentilor.

Salvarea vin(d)e din laboratoarele CIA 
Riposta? Una dintre principalele masuri luate de “aparatorii” netului se numeste Tor (www.torproject.org) si este un sistem open source care le permite navigatorilor sa-si pastreze anonimatul . Pe site-ul oficial este explicat felul in care functioneaza: Tor deviaza comunicatiile prin intermediul unei retele distribuite de computere, administrate de voluntari din toata lumea; adica il impiedica pe cel care tine sub observatie conexiunea la internet sa afle ce site-uri viziteaza “dizidentul”, impiedicandu-i pe administratorii site-urilor vizitate sa stie unde se afla acesta in spatiul virtual. Astfel isi pot cei urmariti pierde  urmele, tinandu-si identitatea secreta si putand accesa in acest fel orice adresa, chiar si cele cenzurate in tara de provenienta.

Se spune ca Tor este utilizat cu succes de iranieni. Alte state, printre care China, au luat deja masuri blocand pagina de pe care se poate descarca programul respectiv. Nicio problema: exista zeci de alte site-uri care permit download-ul aceluiasi program.


Ca multe alte aplicatii de pe net, si Tor s-a nascut in Statele Unite pentru a fi utilizat in scopuri militare. Catre jumatatea anilor ’90, intr-un laborator al Marinei americane a fost realizat un prototip de software foarte asemanator cu Tor, gandit a servi militarilor si serviciilor de intelligence americane. Software-ul nu avea sa iasa insa din laborator pana cand, in 2000, dezvoltatorul lui, Paul Syverson, il va intalni pe tanarul criptograf Roger Dingledine, care entuziasmat de proiect, va hotari sa puna la punct o versiune “civila” pentru a proteja intimitatea utilizatorilor internetului. Initial, in 2003, software-ul a fost disponibil doar pentru sistemele operative open source; ulterior au fost create versiuni si pentru Windows si Mac. “Creatura” lui Dingledine (32 de ani) este in clipa de fata cea mai utilizata la nivel mondial.

Si totusi, un defect al lui Tor ar putea fi chiar principala lui caracteristica: codul deschis. In teorie, acesta ii poate permite unui organ de “politie informatica” sa recupereze adresele computerelor de back-up. Pana acum nicio tara nu a luat in considerare o masura de acest soi, chiar daca in 2008, cateva natiuni (Iran, Arabia Saudita si Emiratele Arabe) au reusit vreme de cateva luni sa-l scoata pe Tor din uz . Riposta? Un alt software care permite blocarea adreselor computerelor din network. Poate fi solicitat prin intermediul unui mail, evident si acesta nedetectabil.

0 Responses for “ Rezistenta pe web”

Leave a Reply

Recently Commented

Recent Entries

Photo Gallery

Recent Posts

Recent Comments

Subscribe

Subscribe by Email

Categories

tehnologie hi-tech romania nasa facebook muzica sanatate google guvern basescu internet loto social networking socializare stat boc muzica electronica telefon mobil 6/49 apple astronomie camera 3D canicula crima curiozitati dj energie solara frauda hybrid iPhone loteria romana meteo petreceri poluare atmosferica 2012 Kepler SUA USA alimentatie autobuz bacterii cercetare china cocalari cod galben computere cyborg dependenta droguri descoperiri dezvoltare durabila droguri energie energie eoliana evenimente fast food fmi hubble incalzirea globala industrie iran junk food marijuana masini pamant panasonic radiatii roboti sistem societate sony substante tablet pc tableta telefoane terra turism spatial udrea wireless 360 3D display Adrian Eftimie Berkley Raphael Busso CIA Chrome OS Emil Lassaria HDTV HTC IPTV LCD Luna Osama Ben Laden SRI SpaceShipTwo Star Trek USC Victor Babeş Zone Arena abuz adn adolescenti adult entertaiment expo aerisit camera africa agent imobiliar agetie imobiliara agresor targoviste al-Qaida alcool americani aminoacizi andre waismann android anonimat pe internet apa pe luna aparitie riduri aplicatie care masoara poluarea apocalipsa arta asteroid balonarea banca mondiala banchiza Ward Hunt barbati baterie big bang bilete sunwaves blackberry bluetooth cablu cafea cafea boli inima cafea dementa cafea longevitate calculator cuantic caldura camera camera video camp magnetic cancer anxietate cancer ciuperci magice cancer colon casa ceausescu cenzura pe internet chevrolet volt ciuperci magice cod fiscal cod rosu colaps combustibil lichid comete companii petroliere comunicare concert conditie fizica constiinta in computer consum electric corelatii fiziologice cosuri credit creion electronic cristian tabara cura de slabire daewoo shipbuilding marine engineering co datorii dc++ dependenta de computer dependenta tratata prin anestezie desertec dezastre naturale dezastru diaspora digital dimitri medvedev dioxid de carbon divertisment eba eba de vanzare in Istanbul ecologie economie ecstasy eficienta energetica egipt elena basescu energie electrica energie regenerabila epidemie euro europarlamentar european southern observatory evaziune fiscala evolutie exercitii femei fenomene meteo fenomene meteo extreme filme forme umane furtuna solara g50 vanguard galaxie gardian gaze gena miopie general motors generatoare ghetarul petermann globalizare gmail google TV gravitatie groenlanda haine futuriste haine pulverizate pe corp hamburger hi5 holograma hotel spatial hotel spatiu house housele iPad iluzie optica imobiliare incarcator telefoane mobile incendii inchipuiri ingrediente medicamente inima institutul american de geofizica inteligenta inteligenta artificiala international inundatii catastrofale inventii inversarea polilor magnetici investitii iphone 4 iphone 4 disponibil in romania iphone 4 in romania prin orange iphone 4 vandut in romania ipod ipod ceas istorie hamburger italia japonezi jocuri olimpice kozo le monde leonardo da vinci liberty parade litoral londra lotus love parade mamaia mancare manelar manele manelisti mare marijuana durere cronica marte masina pe hidrogen medicamente medicina meningita meniu mentenanta mersul pe jos messenger michael jackson mike tyson minciuna minimal misiune NASA mister modificarea curentilor de aer mona lisa monden motive slabire motor electric mouse cu forma unei maini mp3 player munca muzica proasta nato neuropatie fumat marijuana nintendo 3d nokia siemens networks noroc nud obezitate optick ozzy osbourne paris hilton petrom picaturi miopie pictura pioneer piratare planeta eris planete plasture politie politist batut targoviste populatia mondiala prejudecati prima masa multitouch primul om robot prius priza programare proiecte propaganda prostie protectie solara punct critic reactie reglarea neurologica accelerata relatii relicve remedii report restaurant revolutia virtuala revolutie rim rock rusia scumpiri securitate online serghei kostenko sex cu prietena iubitei sfarsitul timpului sfaturi munca sfaturi organizare sfaturi stare de spirit sfaturi viata sanatoasa sinistrati sistem solar sms soare sonda Viking soparla australiana soparla naste pui vii spectacole stalpi statia spatiala comerciala stea canibal stea de diamant steve jobs stiri strategii de mediu stress la munca studii studiu cuplu sunwaves superstitii suprapopulare surse regenerabile tantar tastatura virtuala taxi cu hidrogen telefon mobil facebook telefonie televiziune televizor creioane electronice temperaturi ridicate teorie origine viata terorism toshiba folio toyota tranzactii tratament acnee tratament miopie tratament palpitatii tribunalul dambovita tricou spray triunghiul bermudelor troian turbarii twitter uniunea europeana univers legi fizica univers paralel venituri viata fara de moarte viata on-lie viata pe marte viata pe planeta rosie viata sanatoasa viata sexuala viata vesnica viitor viol virus viteza vlad caia vladimir putin walkman yahoo zoe

logo

Blog Archive

leftwidget »