Mic lexic pentru descifrarea etichetelor
Uneori este dificil sa ne descurcam printre atatea ultraviolete, indici de protectie si celule care compun pielea. Iata cateva notiuni importante.
UV A, UV B… si UV CUltravioletele sunt radiatii incarcate cu energie, avand astfel posibilitatea de a distruge ADN-ul din celulele noastre. Exista trei tipuri diferite de ultraviolete.
Razele UV A au o incarcatura de energie scazuta dar ne pot penetra pielea foarte adanc. Acestea sunt implicate, la fel ca si razele UV-B, in procesul de bronzare si sunt, de asemenea, responsabile pentru imbatranirea pielii si, prin urmare, pentru aparitia ridurilor …
Razele UV B sunt mai puternice, dar nu ne penetreaza pielea foarte adanc. Bronzarea, arsurile superficiale ale pielii si riscul crescut de aparitie a cancerului, toate se trag de la aceste raze.
Razele UV C sunt cele mai puternice si, in consecinta, cele mai periculoase. Din fericire, stratul de ozon le opreste (daca nu este gaurit, asa cum poate fi in unele locuri de pe glob).
Indici UVIndicii UV sunt utilizati pentru a cuantifica intensitatea radiatiei solare. Vom evita formula stiintifica care v-ar face sa parasiti rapid acest articol. Iata ce trebuie retinut:
- un indice UV intre 0 si 4 inseamna ca va dura aproximativ o ora pentru ca pe o piele nebronzata sa apara arsuri.
- un indice UV de la 4 la 7 reduce aceasta perioada la 30 de minute;
- un indice UV de la 7 la 9 reduce aceasta perioada la 20 de minute;
- un indice UV mai mare de 9 reduce aceasta perioada la numai 15 minute.
De exemplu, vara, pe plaja, indicele UV este de obicei 7 sau 8.
Indici de protectie IP, FPS sau SPFCeea ce trebuie luat in considerare atunci cand cumparati produse de protectie solara pentru vara este indicele de protectie IP, denumit de asemenea FPS (factor de protectie solara), sau SPF („sun protection factor”), denumirea internationala. Acesti trei indicatori reprezinta acelasi lucru si sunt armonizate in plan international.
Ceilalti indicatori specifici UVA (cum ar fi „protectie UVA 18”) sau mentiunile suplimentare cum ar fi „grad de protectie ridicat”, sau „protectie UVA ridicata” nu sunt decat instrumente de marketing nearmonizate intre diverse marci…
Exista norme care armonizeaza etichetarea produselor de protectie solara si clarifica metodele de determinare a indicilor de protectie. In prezent, este recunoscut faptul ca indicii mai mici de 6 nu ofereau niciun fel de protectie. S-au propus deci 4 categorii: protectie slaba (FPS intre 6 si 14), medie (FPS intre 15 si 29), ridicata (FPS intre 30 si 59) si foarte ridicata (FPS de la 60 in sus).
Stiati…Ca bronzarea este asociata cu migratia pigmentilor melanici spre suprafata pielii, acest strat numit epiderma? Pigmentii melanici sunt pigmenti maronii, ceea ce explica culoarea pielii noastre sub efectul soarelui. Sub actiunea razelor UV, melanina este produsa de celule speciale ale epidermei, numite melanocite. Melanina migreaza spre suprafata pielii, unde este absorbita de alte celule, pe care le coloreaza.
De ce dispare bronzul? In straturile pielii noastre, celulele se reproduc. Acestea iau nastere in profunzimea pielii, se matureaza si apoi vin la suprafata unde isi incheie ciclul de viata. Celulele bronzate (colorate de melanina), situate la suprafata pielii, vor fi asadar inlocuite de celule noi, care, daca nu mai sunteti expus/a la soare, nu mai contin pigmenti… Astfel, va recuperati culoarea naturala a pielii.