Remedii si precautii
• Pentru a evita neplacerea si discomfortul pe care le provoaca balonarea, incercati sa mestecati incet, cu gura inchisa. Este interzis sa vorbiti in timp ce mestecati. Saliva trebuie sa fie bine amestecata cu alimentele, pentru ca ea contine substante care incep digestia hranei.
• Faceti exercitii usoare, cum ar fi plimbarea dupa masa, deoarece ea stimuleaza digestia intestinala. Daca ne intindem sau ne asezam intr-un fotoliu comod, vom impiedica digestia, ajutand producerea fermentatiei si putrefactiei. Eructatia normala a gazelor stomacale poate fi impiedicata daca ne intindem la orizontala, dupa ce terminam masa.
Daca totusi va simtiti balonati dupa masa, exista cateva solutii rapide la care trebuie sa va ganditi:
• Carbunele este folosit pentru durerile cauzate de balonari.
• Laxatile pot inrautati situatia prin „grabirea” particulelor de hrana nedigerate prin intestin si colon.
• Este bine sa evitati hainele stramte pe corp, in special cingatorile si centurile. Barbatii care poarta bretele au rareori indigestie. Compresia abdomenului agraveaza situatia.. Slujba sedentara sau lipsa exercitiului fizic induce starea de trandavie si scade fluxul sanguin abdominal, cauzand o absorbtie defectuoasa a gazelor. Faceti-va zilnic un program regulat de exercitii fizice, in aer liber.
• Oamenii care ofteaza inghit adesea aer. Oftatul duce la scaderea presiunii intratoracice si are tendinta de a trage aer in esofag.
• Evitati folosirea in exces a bauturilor fierbinti. Oamenii care o fac au tendinta de a inspira aer pentru a raci lichidul.
• Evitati folosirea bauturilor acidulate, berii, sampaniei si alimentelor cu aer ramas in ele (prajituri de tipul buretelui, lapte batut etc).
• Evitati sa beti apa de la fantani tasnitoare. Atunci cand beti apa dintr-un pahar, incet, este foarte greu sa inghititi aer. Cand beti dintr-o cana, tineti-o aplecata astfel incat buza aplecata sa fie acoperita de fluid.
• Mesele trebuie luate intr-o atmosfera de liniste, acordandu-ne suficient timp pentru aceasta.
• Evitati guma de mestecat si fumatul intrucat acestea duc la cresterea cantitatii de saliva in gura, facandu-ne sa inghitim mult mai frecvent. Aerul este inghitit o data cu saliva..
• Evitati alimentele cauzatoare de gaze. Laptele este, fara indoiala, primul agent vatamator in aceasta privinta.
• Alimente ca: fasolea, soia, broccoli, conopida, mazarea, varza de Bruxelles, guliile, ridichile, castrvetii, felina, porumbul, merele, stafidele, bananele, sucul de prune, mustul si sucul de mere au fost toate dovedite ca producatoare de gaze. Ceapa si varza contin flavone care inhiba tranzitul intestinal. Legumele, unele fructe si cerealele integrale formeaza, de asemenea, gaze la unele persoane. Dieta scazuta in grasimi poate fi de ajutor, intrucat ar putea reduce productia duodenala de dioxid de carbon.
• Ingestia de grau poate avea ca rezultat productia de hidrogen la indivizi sanatosi. Eliminand graul, putem astfel scadea cantitatea de glucide care ajung in colon. Painea alba produce gaze. Folositi numai paine integral. Usturoiul are si el o actiune sedativa asupra stomacului si intestinelor.
• Trebuie sa evitati supraalimentatia si astfel ingreunarea sistemului digestiv. Bautul in timpul meselor dilueaza sucurile gastrice si in acest fel sunt mai putin eficiente.
Este important sa va hidratati-va bine. O gura uscata duce la tendinta continua de a inghiti. Ceaiul de anason este excelent pentru gaze, in special la copii, cel de menta poate fi folosit pentru meteorism, iar ceaiul de cimbru a fost, de asemenea, recomandat.