Un cuvant pozitiv? Unul negativ? In multe sensuri - ambele, deopotriva. Desi notiunea de globalizare dateaza din perioada anilor '50, ea si-a intrat in drepturi si a inceput sa fie aplicata in anii '90. Avea sa reprezinte deopotriva oportunitatile benefice ale "satului global", format din indivizi liberi sa calatoreasca si sa munceasca oriunde, interconectati electronic si, deci, cu o buna comunicare si cu un inlesnit transfer de informatie, valori si marfuri, dar si o aspra lovitura fix in temelia statelor. Teoretic, globalizarea aduce beneficiile de necontestat ale unei constiinte colective indreptata spre realizarea acelorasi scopuri, exportul de idei politice si culturale ale civilizatiilor americane si vest-europene plus o libertate de miscare a indivizilor nemaintalnita in istorie. In acelasi timp, insa, globalizarea reuseste sa stearga istoria individuala a natiunilor, anuleaza identitatea culturala si transforma umanitatea intr-un musuroi mediocru. Alaturi de organisme internationale, precum ONU, NATO, Uniunea Europeana, FMI sau Banca Mondiala, globalizarea a fost impusa mai ales de corporatiile multinationale, a caror etica de afaceri a fost aspru criticata si este in continuare discutabila.
Între 1910 și 1950 o serie de schimbări economice și politice au redus dramatic volumul și importanța fluxurilor comerciale internaționale. Dar, începând cu Primul Război Mondial și continuând cu cel de-al Doilea Război Mondial, când au fost create FMI și GATT, trendurile s-au inversat. În mediul de după cel de-al Doilea Război Mondial, stimulat de către instituții economice internaționale și programe de reconstrucție și dezvoltare, comerțul internațional a crescut brusc. Începând cu anii ’70 efectele acestui tip de comerț deveneau mult mai vizibile atât în privința beneficiilor, cât și ca efecte distrugătoare.
Chiar dacă aceste trei aspecte sunt întrețesute, este util să distingem efectele globalizării în fiecare din mediile economice, politice și culturale. Alt aspect cheie al globalizării este schimbarea în tehnologie și inovație, în special în sectoarele transporturilor și telecomunicațiilor, despre care se crede că au ajutat la crearea satului global primordial. Mondializarea este o mișcare mondială care nu include liberalizarea. Mondializarea este mai mult declararea unui teritoriu specific – un oraș, un municipiu, un stat, de exemplu – ca teritoriu internațional, mondial, cu responsabilități și drepturi la scară internațională.